Linkek a témában:
Bács-Kiskun megyei megyei tájházak
Bács-Kiskun megye Magyarország legnagyobb területű megyéje, az ország területének 1/12-e.
A Duna-Tisza közén helyezkedik el. Északon Pest megye, keleten Jász-Nagykun-Szolnok megye és Csongrád megye, délen Szerbia, nyugaton Baranya megye, Tolna megye és Fejér megye határolja. Székhelye Kecskemét.
Balatonföldvári csárdák: Kukorica Csárda
A balatonföldvári Kukorica Csárda nagy múltra visszatekintő tradicionális balatoni vendégváró hely, a régi kor szellemének megfelelően épült nádfedeles étterem, mely a 19. század hangulatába repíti az ideérkező vendégeket. Magyaros és nemzetközi ételkülönlegességeink betekintést engednek a tradicionális magyar gasztronómia titkaiba.
Jász-Nagykun-Szolnok megyei tájházak - Tabáni Tájház
A Tabán Szolnok legrégebbi része , már az 1600-as évekből vannak róla feljegyzések. Mivel Szolnok két folyó találkozásánál épült, az itt lakók fő tevékenysége a halászat volt. A Tabán lakói elsősorban szegény emberek voltak, jellemzőek voltak a városrészre a szűk, sötét, kanyargós utcák. Mocsaras, vizes terület volt. A Tabán közvetlenül a Művésztelep közelében volt, a szolnoki festők kedvelt témájává vált. A Tabánt mára lebontották, helyére modern házak épültek, szűk, hangulatos utcákkal.
A mai Tabáni Tájház 1930 körül épült. Mikor a Damjanich János Múzeum megvásárolta, olyan romos volt, hogy 1989-ben teljesen fel kellett újítani. Ma az egykori halászélet mindennapi használati tárgyait mutatják be, korhű berendezéssel.
Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum
udásunk élő könyvtár, nemzedékeken át hagyományozódott minden szó, minden ismeret apáról fiúra, anyáról leányra. A családi összetartást a szeretet és az életösztön diktálja. A pusztai emberek barátságos, az életet tisztelő nemes egyszerűsége mindenkit magával ragad. A Nemzeti Park óvó égisze alatt, a Tanyamúzeum egy élőképet tár nézője elé: minden szerszám gazdája keze után nyúl, minden mag az ősökről beszél, a komatál galamblevesért kiált.
Tájkonyha, magyar konyha
A magyar konyha a magyar kultúra egyik kiemelkedő különlegessége, jellegzetességét a többféle alapanyag, a jellegzetes fűszerezés és sajátos konyhatechnológiai műveletek együttes hatása alakított ki, még ha nem is tartozik a legegészségesebbek közé. A legismertebb magyar nemzeti ételek a gulyás, halászlé, töltött káposzta, paprikás csirke, paprikás krumpli, disznótoros, bableves, túrós csusza.